Hírek

Miért bringázz munkába? Itt egy csokor érv, válassz egyet!

2022. május 13.

Fittebb, okosabb, jobb kedvűbb lennél? Időt vagy pénzt spórolnál? Jobban megismernéd lakhelyedet? Összeszedtünk egy tucat olyan érvet a munkába bringázás mellett, amelyek között biztos, hogy találsz legalább egyet, ami miatt neked is érdemesebb nyeregbe pattanni. Válassz egyet (vagy többet) közülük, pattanj bringára és május 17-én bezsebelheted a friss péksüteményt vagy üdítőt!

Május 17-ével az országszerte megszervezett bringás reggelikkel (és uzsonnákkal) immár visszavonhatatlanul elindul az idei Bringázz a munkába! kampány, amiben négy tévhitet veszünk górcső alá, majd izgalmas eseményekkel, nyereményjátékokkal oszlatjuk el őket. Elsőként pont a Bringás Reggelivel azt, hogy miért is ne lehetne bringával munkába járni

Ezt a tévhitet, ugye, ezrével cáfolják azok, akiket ilyenkor megvendégelünk, de többségük már tud valamit, ami miatt anélkül is nyeregbe ülne, hogy kakaóscsigát vagy friss gyümölcslevet kapjon ezért. 

Nyilván egyénenként változik, hogy milyen előnyöket lát a munkába bringázásban, de egy biztos: hatalmas választék áll a rendelkezésére annak, aki ilyet keres. A biztonság kedvéért most összeszedtünk egy csokorral ezek közül az előnyök közül. Biztos, hogy te is találsz közöttük egy-két olyat, amiért érdemes nyeregbe pattanni, és akár napi szinten bringával járni munkába, és persze május 17-én a friss péksüteményt is bezsebelheted, ha eltekersz az országszerte 50 reggelizőhely közül a legközelebbihez

Szóval, hozzád melyik kérdés áll legközelebb?

Kényes vagy az alakodra? 

Fölösleges súlytól szabadulhatsz meg a rendszeres napi tekeréssel. Még ha kényelmes tempóban is teszed zsírt égetsz el (sebességtől, egyéntől függően akár óránként 400-750 kalóriát), de ezen felül is élvezheted a kerékpározás egy sor másik élettani előnyét. Például felére csökkentheted a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Vagy csak szeretnél egy kicsivel fittebb lenni?

A legolcsóbban és leginkább időtakarékosan kerülhetsz formába. Nem kell a drága és zsúfolt fitnesztermekben tölteni az időt és költeni a pénzt. Kerékpározás közben munkába vagy onnan haza mozoghatsz olyan intenzitással és annyi ideig, amennyi jólesik. 

Aggódsz a klímáért és az emberi civilizáció jövőjéért?

Drasztikusan csökkentheted a szén-dioxid-lábnyomodat és hozzájárulhatsz a globális felmelegedés (vagy legalábbis legsúlyosabb hatásai) elkerüléséhez. Persze nem lesz nulla a kibocsátásod, hiszen a kerékpárok előállítása, valamint saját tested üzemanyaggal táplálása is ezzel jár, ám a kerékpáros közlekedés utaskilométerenként 5 grammosra becsült szén-dioxid-kibocsátása konkrétan ötvennegyed (54!) akkora, mintha autóval mennél egyedül. Még akkor is majdnem tizenötöd (15!) annyi káros gázt juttattok a légkörbe, ha négytagú családként ültők át a közös autóból egy-egy bringára. 

Szeretnél tisztább levegőt?

A légszennyezettség fő okai között szerepel a gépjárműforgalom, a szennyezett levegő viszont az idő előtti halálozásoknak az egyik fő oka. Magyarországon pár éve konkrétan közel 15 ezer ember haláláért volt felelős a rossz levegő. Kerékpárral közlekedve nagyban hozzájárulhatsz a tisztább levegőhöz, így embertársaid életének meghosszabbításához. És még a te életed sem rövidül meg attól (sőt!), ha nem a legtisztább levegőjű városokban  közlekedsz bringával. Egyrészt bringán ülve eleve kevesebb légszennyezettségnek vagy kitéve, mint az autóban, másrészt a kerékpározás és gyalolgás egészségügyi haszna jócskán felülmúlja a légszennyezés okozta veszélyeket

fotó: Marc Kleen/Unsplash

Felébresztenéd a felfedező énedet?

Bringával közlekedve sokkal több lehetőséged van felfedezni azt a helyet ahol élsz. Kedvedvre váltogathatod az útvonalad, az izgalmasabb utcák, terek, parkok, a szebb épületek, a jó kávézók, finom pékségek felé. Felfedezhetsz eddig ismeretlen szép helye(ke)t, akár egy gyors útlevágást. Bármikor megállhatsz egy fotó erejéig, hogy mindezt megörökítsd (erre biztatni is fogunk idei játékainkban), hátranézhetsz, vissza is fordulhatsz, vagy bevetheted magad egy izgalmas kis mellékutcába.

Mit szólnál, ha jobb lenne a kedved?

Számos tanulmány bizonyítja, hogy kerékpározásnak stresszoldó hatása van, vagyis egyszerűen jobb hangulatba kerülsz, ha tekersz. Elfelejtheted a forgalmi dugókba szorult kocsiban benned halmozódó stresszt, vagy az idegeskedést a tömegközlekedés zsúfolt járművein, és persze a szorongást, hogy jön-e már végre a reggeli busz. Helyette frissen, jókedvűen érkezhetsz a munkahelyedre. Hazafelé pedig levezetheted a munka közben esetleg felgyülemlett feszültséget.

Időt spórolnál?

A forgalmi dugókról már volt szó, talán mondani sem kell, hogy mennyit érez ebből vagy az út és egyéb felújításokból az, aki kerékpározik: semmit. Az utazásra szánt időd szinte mindig ugyanannyi (oké a felfedezést nem számoljuk  ;-)), tehát jól tervezhető. Jó eséllyel még kényelmesen tekerve is gyorsabb vagy, mint amekkora átlagsebességet autóval vagy közösségi közlekedéssel el lehet érni a zsúfolt reggeli vagy délutáni csúcsidőszakban. 

Vagy inkább pénzt?

Kerékpárral közlekedve kevesebbszer kell tankolnod az autóba, elfelejtheted a parkolási díjakat, az idegeskedést, hogy meghúzzák, neked koccannak. Az autód kevesebbet fut a szerkezetére különösen nagy terhelést jelentő rövid városi távokon, csökken a szervízelésére költendő összeg, jobban tartja értékét. Akár még oda is eljuthatsz, hogy nem is lesz szükséged autóra, és az összes vele kapcsolatos költségnek búcsút mondhatsz, az így felszabaduló pénzt pedig hobbijaidra, szeretteidre költheted, takarékoskodhatsz, vagy vehetsz egy fullos új bringát!

Szeretnél okosabb lenni?

Napi fél órányi közepesen intenzív mozgás már hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljanak elméd kognitív képességei, így jobb lehet a memóriád, ügyesebben érvelhetsz, tervezhetsz, ily módon rövidebb idő alatt végezhetsz feladataiddal. 

A pedál mellett pörgetnéd a gazdaságot is?

Jó a gazdaságnak, a bringázás sokkal jobb hatással van a helyi gazdaságra, mint az autózás. A bringások nagyobb eséllyel állnak meg a kisebb boltoknál és vásárolnak dolgokat. Egy brit kutatásban azt is megvizsgálták, hogy pénzben kifejezve ennek konkrétan mekkora értéke lenne. Arra jutottak, hogy ha a kerékpározás 2050-re elérné a 25 százalékos arányt a mindennapi közlekedésben, akkor 42 milliárd angol font (18 milliárd forint) haszonnal járna minden egyes évben egészen 2050-ig.

Esetleg csak aludnál már végre egy jót?

Stressz, telefonnyomkodás, tévézés, laptopozás – mind-mind kedvezőtlenül befolyásolja az ébrenlét és az alvás közötti természetes egyensúlyt. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kevésbé edzett emberek kevésbé képesek ezt kompenzálni, így nehezebben tudnak elaludni, és rosszabbul is alszanak, mint azok, akik rendszeres mozgással  tartják fitten magukat. Bringázz munkába, és aludni is jobban fogsz!

Ez tizenegy érv, és persze még sokáig sorolhatnánk, miért érdemes bringával nekivágni a munkanapoknak is, de miért olvasgatnál még érveket, ha ki is próbálhatod? Erre tudunk is egy tökéletes alkalmat: május 17-ét, amikor vendégünk vagy egy reggelire vagy uzsonnára. 

Ezzel aztán meg is lett a tucatnyi érv a bringázás mellett, nyeregbe hát!

(c) Karakó Zsana – Ribényi Gergely

Bővíthetnénk a cikket? Témát javasolnál?
Írj e-mailt a Magyar Kerékpárosklubnak!

Események

Magyar Kerékpárosklub

A Bringázz a munkába! kampány a Magyar Kerékpárosklub szervezésében, az Aktív Magyarország anyagi támogatásával valósul meg.

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy mit teszünk még az élhető környezetért, fenntartható közlekedésért és a bringabarát Magyarországért, olvass tovább.

Megnézem!

Kerékpáros kisokos

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha kerékpárt vásárolsz? Mik azok a nagyon fontos írott és íratlan közlekedési szabályok, amelyeket érdemes és fontos tudnod? Hogyan öltözködj, ha bicajozol, és hogyan szállítsd a gyerekedet, ha pici és még nem teker egyedül?

letöltöm!